Rode wijn kan over het algemeen goed bewaard worden, maar de exacte houdbaarheid hangt af van verschillende factoren zoals de kwaliteit van de wijn, het type druif, de productiemethode en hoe de wijn wordt bewaard. Over het algemeen gelden de volgende richtlijnen:
Jonge rode wijnen (1-3 jaar): De meeste alledaagse rode wijnen zijn bedoeld om binnen een paar jaar na botteling te worden gedronken. Deze wijnen kunnen enkele jaren worden bewaard, maar ze zijn vaak op hun best als ze jong worden gedronken.
Premium rode wijnen (3-10 jaar): Hoogwaardige rode wijnen, zoals sommige Bordeaux, Barolo of Cabernet Sauvignon, kunnen vaak 5-10 jaar worden bewaard, afhankelijk van de specifieke wijn en de omstandigheden van opslag.
Lang houdbare rode wijnen (+10 jaar): Sommige topwijnen, zoals bepaalde vintage Ports, Bordeaux Grand Crus, en sommige Barolo’s, kunnen tientallen jaren worden bewaard en verbeteren in de fles met de juiste opslag.
Belangrijke factoren die de houdbaarheid beïnvloeden zijn onder andere temperatuur (ideale opslagtemperatuur is rond de 12-18 °C), luchtvochtigheid, licht en trillingen. Het is ook nuttig om te weten dat niet alle wijnen bedoeld zijn om te rijpen; sommige zijn juist bedoeld om jong te worden gedronken voor hun fruitigheid en frisheid.
Als je een specifieke fles wijn hebt waar je over twijfelt, kan het raadzaam zijn om advies in te winnen bij een sommelier of wijnexpert. Bekijk ook onze blogpost over het langdurig bewaren van premium rode wijnen.